sâmbătă, 9 ianuarie 2010

Despre inteligenţă

Despre inteligenţă găsiţi aici.Am extras pasajele finale care cuprind o serie de probleme ce vin să stabilească nivelul de inteligenţă

A. Estimati ce eveniment este mai probabil:

1. o inundatie masiva undeva in America in care isi gasesc moartea peste 1000 de oameni;
2. un cutremur in California in care mor peste 1000 de oameni.

B. De ce este pamantul mai cald in timpul verii decat iarna?

C. c1) O minge de fotbal si o pereche de manusi de portar costa impreuna 11 lei. Mingea costa cu 10 lei mai mult decat manusile. Cat costa manusile?

c2) Cinci masini de tesut tes in 5 minute cinci covoare, in cat timp vor tese 100 de masini de tesut 100 de covoare?

c3) La inceputul iernii, un lac incepe sa inghetze. La fiecare ora, suprafata de gheatza se dubleaza, astfel incat dupa 48 de ore lacul este complet inghetat. Dupa cate ore a fost lacul inghetat pe jumatate?

D. Avem doua borcane cu bile: A si B. Borcanul A are optzeci si cinci de bile albe si cinsprezece bile negre. Borcanul B are optzeci si cinci de bile negre si cincisprezece bile albe. Bilele vor fi extrase de fiecare data din acelasi borcan. Sarcina voastra este sa stabiliti din ce borcan sunt extrase bilele.

Seria extrasa este:
Bila neagra
Bila neagra

E. John are 35 de ani. Este inteligent, dar fara imaginatie prea bogata. Are mici tabieturi, este metodic, dar prea putin activ. La scoala era bun la matematica, dar slab la literatura si stiinte sociale.
Estimati probabilitatea fiecarei dintre urmatoarelor propozitii:
1. John e medic si-i place pokerul.
2. John e arhitect.
3. John e contabil
4. Lui John ii place sa cante jazz.
5. Lui John ii place surfingul.
6. John e reporter.
7. John e contabil si-i place sa cante jazz.
8. Lui John ii place alpinismul.

F. Imaginati-va ca sunteti un angajat al postei, insarcinat cu trierea corespondentei si ca aveti pe masa, in fata dumneavoastra, patru plicuri:
- plicul nr. 1 e pe verso si e sigilat;
- plicul nr. 2 e pe verso, dar nu e sigilat;
- plicul nr. 3 e pe fata si are un timbru de 5 lei;
- plicul nr. 4 e pe fata si are un timbru de 4 lei.

Treaba dumneavoastra consta in a va asigura ca plicurile se conformeaza regulii urmatoare: ” Daca un plic e sigilat, atunci are un timbru de 5 lei”. Ce plic(uri) trebuie sa intoarceti pentru a verifica daca regula e respectata?

G. Aveti de rezolvat o problema in care trebuie sa clarificati anumite figuri dupa o categorie, pe care am numit-o “categoria trucului”. Figurile au forme diferite (romb sau cerc) si culori diferite (alb sau negru). Avem deci:
-un romb negru
- un cerc negru
- un romb alb
- un cerc alb

Am ales una dintre cele doua figuri si una dintre cele doua culori pentru a defini ce este un “truc”. Nu stiti ce am inclus noi in definitie, dar stiti ca, pentru noi, rombul negru este un “truc”. O figura este un “truc” numai si numai daca are fix culoarea, fie forma aleasa de noi, dar in niciun caz pe ambele. O data cunoscut acest lucru, cum ati clasifica cele trei figuri ramase? Ne puteti spune care sunt:
- un truc
- non- truc (in niciun caz un truc)
- o figura nedeterminata ( nici truc, nici non-truc, neputand fi determinata prin nimic).

H. Cativa psihologi au intervievat 70 de ingineri si 30 de avocati, toti lucrand actualmente in domeniile lor. Aceste interviuri au permis redactarea unor descrieri succinte ale tuturor inginerilor si avocatilor respectivi. Fiecare e prezentata pe o fisa. Extragem la intamplare una din esantionul compus din 70 de ingineri si 30 de avocati: ” John e un barbat de 39 de ani. E casatorit si are 2 copii. E implicat activ in politica locala. Hobby-ul sau e sa colectioneze carti rare. Ii place competitia, discutiile si stie sa converseze.” Indicati pe o scara de la 0 la 100%, probabilitatea ca aceasta descriere sa fie a unuia din cei 30 de avocati.

Niciun comentariu: