luni, 24 ianuarie 2011

Omul e programat să trăiască 110 ani, dar...

Omul, conform unor studii, ar trebui sa traiasca 110 ani. Asa e programat organismul.

Din pacate e situatia ideala si valabila pentru oamenii care isi respecta corpul, creierul, sufletul.

Cei mai multi dintre oameni nu inceteaza inca din adolescenta sa isi supuna organismul la tot felul de incercari: alcool in exces, tutun, alimentatie bogata in preparate hipercalorice si prelucrate in exces, sedentarism, nopti pierdute, etc.

Mai vine si societatea si pune capac cu stresul cotidian, cu bombardamentul neintrerupt media, cu poluarea fonica, chimica, cu abaterea de la principiile morale si etice.

Toate acestea fac ca inca din tinerete sa apara afectiuni care in timp se agraveaza si duc la decesul oamenilor de la varste din ce in ce mai mici.

Circulatia sangelui. Inca de la 25 de ani, in special datorita lipsei de miscare, a respiratiei incorecte, a alimentatiei incorecte, sangele pompat de inima are din ce in ce mai putin oxigen. De aceea cu timpul obosim din ce in ce mai repede.

Inima. Lipsa de miscare si alimentele bogate in colesterol duc la ingustarea arterelor. Cu timpul tensiunea creste si apar problemele legate de aceasta.

Muschii. Din cauza lipsei de miscare dupa 45 de ani incep sa slabeasca.

Pielea. Primele riduri apar dupa 20 de ani. Varicele apar dupa 40 de ani. Exista totusi remedii care pot atenua efectul acestor probleme.

Metabolismul. Motorul organismului arde din ce in ce mai incet, o parte din ce in ce mai mica din caloriile ingerate sunt metabolizate, excesul de calorii se depune. La 70 de ani organismul nu mai are nevoie decat de 500 de calorii.

Sistemul imunitar. Lipsa de preocupare a oamenilor pentru acest sistem face ca la 60 de ani acesta sa devina complet ineficient, lasand organismul expus unor numeroase boli.

Oasele. Lipsa unei alimentatii bogate in calciu face ca de la 35 de ani oasele sa isi piara densitatea si forta.

Ochii. la 40 de ani sau chiar mai putin ochelarii devin o necesitate. La 65 de ani se declanseaza glaucomul, la 80 de ani avem nevoie de mult mai multa lumina pentru a vedea.

Auzul. La 60 de ani intrebam tot mai des: poftim?

Mirosul. Dupa 40 de ani acesta incepe sa ne lase.

Parul. Dupa 40-45 de ani apare chelia, parul albeste.



Ce putem face?

3 comentarii:

Ion de la Chiuiesti spunea...

Daca nu te superi, te-as contrazice putin. Prefer sa dau credit Sfintei Scripturi, care zice:

"Anii noştri s-au socotit ca pânza unui păianjen; zilele anilor noştri sunt şaptezeci de ani; Iar de vor fi în putere optzeci de ani şi ce este mai mult decât aceştia osteneală şi durere" Psalmul 89.

Dumitză spunea...

Ştiu psalmul.Nu te contrazic, dar aici era vorba că noi nu ştim să avem o alimentaţie adecvată.

Ion de la Chiuiesti spunea...

Am inteles. Oricum, alimentatie adecvata nu mai exista dupa '89. Tot, dar absolut tot din industria alimentara se face cu adaosuri chimice.