vineri, 14 octombrie 2011

Spiritul civic la români(RFI)

Din start anunţ că nu voi scrie aproape nimic despre spiritul civic(pentru asta ascultaţi emisiunea)
În general îmi place să ascult emisiuni, analize, dezbateri realizate de RFI. Chiar dacă e firesc şi normal ca principiile, preferinţele şi valorile la care ţin se bat uneori cap în cap cu ce ne pun ei la dispoziţie. Aşa că l-am putut asculta pe Dan Puric vorbind despre martiri acum câteva la luni şi la fel de bine am avut "privilegiul" de a asculta o emisiune, care îţi lăsa impresia că nu e decât o diferenţă de titlu între produse modificate genetic şi cel pur naturale.
Pentru o caracterizare mai precisă a radioului RFI, ascultaţi emisiunea de mai jos. Vezi auzi trei doamne care dezbat chestiunea spiritului civic. Ca să vă pun puţin în temă vă enumăr doar câteva idei(cu mici comentarii personale în paranteză):
- voluntariatul în rândul românilor e de 20% spun statisticile(total fals cum se şi precizează în emisiune)
M-am răzgândit, nu am să mai fac un rezumat al emisiunii, doar am să tratez câteva chestiuni succint. Prima dintre ele se referă la mult contestata construire a Catedralei Mântuirii Neamului. Nu o să vin cu argumente pro sau contra acestei iniţiative, fiecare are libertatea de a se pronunţa. Vreau doar să sesizez raţionamentul propus de una din invitatele emisiunii. S-a încercat mobilizarea cetăţenilor pentru realizarea unui protest public faţă de alocarea de la bugetul statului pentru ridicarea catedralei. Pe Facebook 777 de persoane precizau că o să participe la acest protest, iar la faţa locului au fost un impresionant număr de 21 de persoane. De aici rezultă, în opinia invitatei că românul crede că spiritul civic poate fi substituit şi cu like-uri, mesaje şi comentarii pe facebook. Corect! Subscriu la această afirmaţie. Continuarea e mai interesantă însă! Ca să nu pară că e iniţiativa era lipsită de logică, doamna în cauză ne aminteşte de un studiu făcut de Soros(mai trebuie să vă zic cine e bunicuţul ăsta care ne vrea "binele"?), care susţine că 70% din români sunt împotriva alocării banilor de la buget. Chiar aşa ? Şi din cei 70%, nu s-au nici măcar 70 care să vină la protest? Pentru cei care nu aţi prins ideea, vă explic eu. Toate analizele, sonadajele de opiniile, dezbaterile etc. organizate sau sprijinite financiar sau sub orice altă formă de de Soros au credibilitate 100%, chit că realitatea e cu totul alta decât cea prezentată. Şi tot în ideea de a verifica valabilitatea antireligiozităţii românilor am şi eu o întrebare. De ce la fiecare mare sărbătoare creştină merg românii cu sutele de mii să se închine la moaşte(că tot e azi prăznuită sfânta cuvioasă Parascheva)? Aştept un râspuns de genul ca să slăbească credibilitatea lui Soros în România =)).
Ascultarea emisiunii vă va prilejui observarea unui paradox: pe de o parte realizatoarea emisiunii şi cele două invitate au un fin simţ anticreştin(fiecare pentru el, te interesează să o ducă bine comunitatea doar pentru că doar astfel o să o duci tu mai bine), iar pe de altă parte, veţi auzi remarci de genul "Slavă Domnului că...", "Doamne fereşte!". Nu e superb?
Admir faptul că s-a făcut reclamă negativă canadienilor de la Gold Corporation. Bravo!!!!
Mai jos aveţi emisiunea în care veţi descoperi interesante şi pertinente puncte de vedere referitoare la spiritul civic al omului de rând şi nu numai.

Niciun comentariu: