joi, 26 noiembrie 2009

În cine să mai crezi?

Ionuţ Popescu e unul din ziariştii, analiştii, politicienii sau cum vreţi să-i spuneţi care se bucura de aprecierea mea.În seara asta găsesc un articol pe hotnews şi zic că nu strică să îl citesc.Părea din start că e scris ca să aducă voturi lui Băsescu, dar acest lucru a fost bine ascuns până spre final, când este întrebat şi Geoană de sănătate chiar dacă lucru ăsta nu are nici o legătura cu subiectul aricolului. Şi uite aşa încă un ziarist mai zboară din sfera celor neutri.

duminică, 22 noiembrie 2009

Cei dintâi turbează

Cei care au sperat şi au crezut că în turul II vom avea de ales pe altcineva decât Băsescu sau Geoană s-au înşelat. După primele rezultate neoficiale se pare că Băsescu s-a impus la limită. Băsescu nu vrea să îşi recunoască înfrângerea(eu sunt sigur că în turul doi va pierde). Geoană încearcă să îşi mobilizeze electoratul şi să îl atragă pe cel al lui Antonescu. Antonescu a remarcat foarte bine:"Domnul Geoană era prea trist pentru un rezultat aşa de bun". Din păcate, manipularea, banii, lipsa de educaţie au dus la un rezultat care mă dezamăgeşte.
Cu toate acestea sper că cel care va câştiga în turul II va transforma România într-o ţară mai bună.

sâmbătă, 21 noiembrie 2009

GRAN TORINO

Săptămâna am văzut mai multe filme cu Clint Eastwood: For a few dollars more, For a fistfull of dollars şi ultimul film care a avut succes, Gran Torino. Dacă primele două sunt western-uri clasice(oricum Bunul. răul şi urâtul este cel mai bun), ultimul ni-l arată pe Clint la bătrâneţe. Acelaşi tip de film în care el face pe justiţiarul şi se sacrifică pentru cartierul său de chinezi şi pentru a obţine liniştea acestuia.E bunicel filmul, dar nu m-a dat pe spate, aşa că nu am să îl văd a doua oară sau să-l recomand altcuiva. Ceea ce caut eu în filme, un mesaj, lipseşte sau oricum e foarte şters.

Marea ciorovăială

Am văzut aseară dezbaterea în trei dintre Antonescu, Băsescu şi Geoană şi am rămas dezamăgit. Antonescu era în căutare de voturi şi a atac exagerat şi eu trăiesc cu impresia că a ieşit mai prost şi cu siguranţă nu o să ajungă în turul doi.Geoană a părut cel mai diplomat, iar Băsescu a scăldat-o iar că partidul cu cele mai multe mandate trebuie să dea prim-ministrul României.Preşedintelui îi fuge pământul de sub picioare, Geoană are siguranţa maşinii de vot care se numeşte PSD, iar Antonescu a fost inspirat atunci când a ales să aducă în rândul susţinătorilor prezenţi personalităţi ca Mircea Ionescu Quintus, Neagu Djuvara, Cristian Ţopescu.
Geoană a mers pe electoratul lui Iliescu când l-a ales ca model pe Patriarhul Daniel, Antonescu l-a selectat pe Tudor Chirilă ca să atragă tineretul(dacă l-ar fi ales pe Dan Puric...), iar Băsescu a vrut să arate că e un român adevărat pentru care familia e sfântă, şi poate să mai alunge şi din orejudiciile aduse de alăturarea sa cu Elena Udrea. Dacă avem în vedere soţiile pe care le au Geoană şi Băsescu au de căştigat vizibil în faţa candidatului liberal. Şi acest lucru o să se facă simţit.
Trăiesc cu impresia că după aceste alegeri nu se vor realiza schimbări majore şi că apartenenţa politică va avea în continuare un cuvânt greu de spus, educaţia va fi o prioritate naţională doar pe hârtie, sistemul sanitar va fi privit cu aceeaşi groază.
Votez cu Antonescu, deşi prestaţia sa de aseară m-a dezamăgit, în ideea că e cel mai mic rău.

vineri, 20 noiembrie 2009

Anca Florea , Băsescu şi răul mai mic(cel puţin în aparenţă)

Anca Florea era în urmă cu vreo 10-15 ani, fără îndoială cel mai celebru reporter al Radio România. Astâzi nu-mi mai este la fel de simpatică ca atunci când îi auzeam doar vocea. De când în fiecare dimineaţă prezintă revista presei pe Antena 3, tind să o consider antipatică. Şi dacă mai era nevoie de o mostră de partis-pris-uri la televiziunile lui Voiculescu, Anca Florea ne-a dat-o astăzi în finalul emisiunii(pe care din fericire nu o pot urmări mai mult de două minute) de astăzi când ne-a îndemnat să mergem la vot, să votâm cu oricine(că avem de unde alege), dar să facem o schimbare.Adică mai pe şleau votaţi cu cine vreţi dar nu cu Băsescu. Am ajuns să îmi fie silă de politica românească. Băsescu se i-a la trântă cu monştrii de hârtie, Geoană face nişte promisiune ce mă fac să îl numesc neocomunist, Oprescu(care avea votul meu dacă nu anunţa cu ceva vreme în urmă că el sigur nu intră în campania prezidenţială anul acesta) m.a dezamăgit, Becali şi Vadim sunt extremişti, aşa că dacă nu o să pun două ştampile, cel mai probabil o să-l votez pe Antonescu(dar nu m-aş risca să sugerez aceeaşi opţiune de vot şi altora).Să dea Dumnezeu ca aceste alegeri să fie într-un ceas bun şi să ne aducă o viaţă mai bună.

Despre smerenie şi mândrie

AVVA DOROTEI
"Cea dintâi mândrie este când cineva dispreţuieşte pe fratele, când îl socoteşte ca fiind nimic, şi pe sine ca fiind mai presus ca el. Acesta, de nu se va trezi repede şi de nu se va sârgui să scape de ea, vine pe încetul şi la a doua mândrie, prin care se mândreşte împotriva lui Dumnezeu şi-şi pune pe seama sa isprăvile săvârşite, nu pe seama lui Dumnezeu“ (Învăţături, în: Filocalia, vol. IX, p. 439).
„Smerenia cea dintâi constă în a socoti cineva pe fratele său mai înţelept decât pe sine şi întrecându-l pe el în toate, şi, simplu grăind, aşa cum a zis sfântul acela, în a se socoti pe sine mai jos decât toţi. Iar a doua smerenie constă în a pune pe seama lui Dumnezeu toate isprăvile. Aceasta este smerenia desăvârşită a sfinţilor. Aceasta se naşte în chip firesc în suflet din lucrarea poruncilor. Căci, precum când pomii poartă rod mult rodul încovoaie ramurile şi le trage în jos, iar cel ce nu poartă rod se înalţă şi stă drept - dar sunt unii pomi care tocmai deoarece ramurile urcă în sus nu poartă rod, iar de ia cineva pietre şi le atârnă de ramuri şi le trage în jos acestea fac rod -, aşa este şi cu sufletul: când se smereşte aduce rod şi cu cât aduce rod mai mult, cu atât se smereşte mai mult. Astfel, sfinţii, cu cât se apropie mai mult de Dumnezeu, cu atât se văd pe ei mai păcătoşi“ (Învăţături, p. 440)