duminică, 7 martie 2010

Pericolele aparatelor muzicale portabile

Tinerii ascultă muzică la aparate portabile o oră şi 38 de minute pe zi şi, cu cât ascultă mai mult, cu atât ascultă mai tare, arată un sondaj realizat cu ocazia Zilei naţionale Audio, având ca subiect „Aparatele digitale, riscuri pentru sistemul auditiv”.

Timpul mediu de ascultare este pentru tineri de o oră şi 38 de minute pe zi, cu diferenţe în funcţie de vârstă: o oră şi 38 de minute pentru copiii între 12 şi 14 ani, două ore şi 5 minute la adolescenţii de 15-17 ani şi o oră şi 25 de minute la tinerii de 18-25 de ani.

Trei tineri din patru nu cunosc reglementările privind nivelul sonor al aparatelor portabile, care nu trebuie să depăşească 100 decibeli. Cu cât sunt mai tineri, cu atât cunosc mai puţin aceste reglementări.

40% dintre tineri (63% dintre cei de 18 - 25 de ani) au avut deja tulburări auditive după ce au ascultat muzică la aparatele portabile sau la ieşirea din discotecă. Odată informaţi, marea majoritate a tinerilor spun că sunt gata să-şi modifice comportamentul, reducând, de exemplu, nivelul sonor, făcând pauze sau micşorând durata ascultării.

Organizatorii Zilei Audio recomandă pe 11 martie „o zi fără aparate de ascultare portabile”. Un plan guvernamental, lansat la începutul lui februarie, prevede depistarea sistematică a tulburărilor auditive la tinerii între 16 şi 25 de ani.

Niciun comentariu: